Terwijl de VN laat weten dat de H1N1-grieppandemie nog niet over is, waarschuwt een Japanse viroloog in Wisconsin dat H5N1 ook nog op de loer ligt.
Het afgelopen jaar heeft de Mexicaanse griep wereldwijd zo’n 16.000 slachtoffers gemaakt. Qua ernst verschilde het niet zo veel van de normale seizoensgriep van de laatste decennia. De aandacht voor de vogelgriep, H5N1, waarmee het afgelopen decennium 442 mensen besmet raakten en waaraan 262 mensen stierven, stond ondertussen op een laag pitje. Onterecht, stelt Yoshiroro Kawaoka, van de universiteit van Wisconsin in Madison, eind februari in Proceedings of the National Academy of Sciences.
De viroloog onderzocht wat de gevolgen zijn als het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt in een gastheer genetisch materiaal overdraagt aan het vogelgriepvirus. Met name het gen met de naam PB2, dat invloed heeft op de groei van het virus in zoogdieren, verandert het vogelgriepvirus in een zeer gevaarlijke en besmettelijke variant. Testen op muizen bevestigden hoe gevaarlijk die was.
“Met de pandemie van het H1N1-virus uit Mexico hebben de mensen de H5N1-vogelgriep uit het oog verloren”, verklaart Kawaoka, “maar dat virus is er nog steeds”. Waakzaamheid is geboden, dus, want als er zo’n nieuwe mengvorm van de twee virussen ontstaat, kan die wel eens het effect hebben dat deskundigen vorig jaar bij de eerste gevallen van Mexicaanse griep vreesden.