Twee weken lang minder dan zes uur per nacht slapen is slechter dan één hele nacht wakker blijven. Goed nieuws voor feestbeesten. Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt.

De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen. Ook was er een groep die drie nachten lang helemaal niet sliep. De onderzoekers testen bij alle proefpersonen elke twee uur hun reactievermogen en hun geheugen met een memory-spel. Ook gaven de proefpersonen zelf aan hoe moe zij zich voelden.

Hoewel de proefpersonen die helemaal niet sliepen zich vermoeider voelden dan de personen met zes uur slaap of minder, bleken de kortslapers toch een stuk slechter te presteren dan verwacht. Hun geheugen en reactiesnelheid bleken na twee weken net zo slecht te zijn als bij niet-slapers na twee nachten. Voorwaarde was wel dat de personen die een nacht niet sliepen, daarna wel weer genoeg slaap kregen.

Uit deze resultaten blijkt dat mensen niet vanzelf wennen aan een kortere slaaptijd. Jezelf trainen om korter te slapen heeft dus geen zin. Een chirurg kan in een week vol operaties dus maar beter op tijd onder de wol gaan.

Mariëtte Bliekendaal