Als je jezelf dan toch moet bezeren, doe het dan ’s ochtends vroeg. Wonden zoals sneeën of brandwonden genezen tot 60 procent sneller als je ze overdag oploopt, dan wanneer je je ’s nachts verwondt. Dit concluderen Engelse onderzoekers in een artikel dat verscheen in Science Translational Medicine.
Experimenten met muizen en gekweekte huidcellen van zowel mensen als muizen toonden aan dat verwondingen sneller genezen als het volgens de biologische klok in de cellen dag is. De onderzoekers vonden ditzelfde patroon in de gegevens van 118 brandwondpatiënten in Engeland en Wales.
De oorzaak van het verschil bij de genezing is dat huidcellen overdag sneller naar de plaats van de verwonding bewogen om de wond te herstellen dan ’s nachts. ‘De efficiëntie van het eiwit dat voor deze beweging zorgt, wordt aangestuurd door de biologische klok. Daarom hadden we dit gedrag wel verwacht’, mailt Ned Hoyle van het MRC Laboratory of Molecular Biology in Engeland. ‘Maar we hadden niet verwacht dat het verschil tussen dag en nacht zo groot zou zijn.’
Biologische klok
‘Het is interessant onderzoek’, zegt Bert van der Horst, van het Erasmus MC in Rotterdam, die niet bij het onderzoek betrokken was. Het resultaat verrast hem niet. ‘Eerder bleek al dat het moment van de dag invloed heeft op hoeveelheid complicaties die optreden na een hartoperatie’, vertelt hij. ‘En we weten al langer dat je sommige medicijnen juist wel of niet ’s avonds moet innemen.’
De bevindingen van de Engelse studie kunnen gevolgen hebben voor het tijdstip waarop operaties uitgevoerd worden. ‘We kunnen patiënten die volgens hun biologische klok ochtendmensen zijn vroeg gaan opereren en nachtbrakers aan het eind van de middag’, zegt Hoyle. Ook is het mogelijk om medicijnen toe te dienen die de biologische klok resetten. ‘Maar om met zekerheid te kunnen zeggen of dat loont, is wel meer onderzoek nodig’, benadrukt Hoyle.
‘Het Engelse onderzoek is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk de biologische klok is’, zegt Van der Horst. Dat belang werd in oktober ook al benadrukt toen de Nobelprijs voor Geneeskunde ging naar onderzoek naar de biologische klok.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: