BRIDGEND (GB) – Al in de 16e eeuw was bekend dat vliegenlarven hielpen bij het genezen van open wonden. Na lang uit de mode te zijn geweest, staat deze ‘biochirurgie’ weer in de belangstelling.
In september 1997 daagde premier Major bedrijven in het Verenigd Koninkrijk uit innovatieve producten en diensten voor te dragen. Ze maakten kans op de eretitel millenniumproduct. Eén van de milleniumproducten is het gebruik van maden bij het ontsmetten van wonden. De Biosurgical Research Unit (BRU), verbonden aan het Princess of Wales Hospital, onderzoekt dit fenomeen.
Het winnende ‘product’ doet de titel eer aan, omdat al in de 16e eeuw bekend was dat maden het dode weefsel uit wonden verwijderden en zo genezing bevorderden.
Toen in de jaren veertig van deze eeuw de antibiotica opkwamen, paste men de maden niet meer toe. Nu allerlei micro-organismen resistentie ontwikkelen tegen antibiotica, begint men in sommige klinieken weer met het gebruiken van maden. Een Amerikaans centrum past de techniek al een tijdje met goed resultaat toe bij onder andere doorligwonden.
De maden leven van de micro-organismen in wonden en van afgestorven weefsel. Er zijn echter ook aanwijzingen dat ze chemicaliën met antibacteriële werking uitscheiden. Het belang hiervan is nog niet onderzocht. De BRU hoopt in de toekomst op een gemakkelijke manier steriele larven te produceren, zodat sneller meer duidelijkheid ontstaat over de processen die plaatsvinden als maden in een wond rondkruipen.
RL
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |