Melkwitte platwormen kunnen na een genetische aanpassing een volledige kop terug laten groeien. Normaal gesproken missen ze deze vaardigheid, maar onderzoekers wisten de dieren een duwtje in de goede richting te geven en regeneratie mogelijk te maken.

Wormgroei
Een onthoofde platworm zonder (boven) en met (onder) de genetische ingreep van de onderzoekers.
Bron: Nature

Een kleine genetische ingreep voldoet om wormen het vermogen tot regeneratie terug te geven. Duitse onderzoekers ontdekten waarom de melkwitte platworm geen nieuwe kop kan laten aangroeien en wisten deze genetische imperfectie weg te werken. Hun onderzoek verschijnt deze week in het tijdschrift Nature.

De melkwitte platworm (Dendrocoelum lacteum) is, anders dan andere soorten platwormen, normaal gesproken niet in staat een verloren kop terug te laten groeien. De onderzoekers ontdekten dat alle ‘ingrediënten’ voor regeneratie wel in het beestje aanwezig zijn. De cellen in de wond van de worm krijgen echter de verkeerde signalen over de celgroei door, waardoor platwormen alleen in staat zijn om een nieuwe staart aan te laten groeien. Met een RNA-injectie remden de onderzoekers de foutieve signaaloverdracht tussen de cellen af. Vervolgens bleek dat de wormen prima in staat waren een volledig kop met ogen en hersens terug te laten aangroeien, zelfs wanneer hun lichaam tot de staart was doorgehakt.

Volgens de onderzoekers toont hun resultaat aan dat de informatieoverdracht tussen cellen een reden kan zijn waarom sommige dieren regenereren en andere niet. Daarnaast blijkt dat een kleine ingreep al voldoende kan zijn om regeneratie bij een defect te herstellen. Dat betekent dat het mogelijk moet zijn om ook bij andere dieren regeneratie mogelijk te maken, aldus de onderzoekers. Wel waarschuwen zij dat dit veel meer om handen zal hebben dan een enkele RNA-injectie. Veel dieren missen de vaardigheid om te regenereren immers volledig. Mocht het herstellen van het vermogen tot regeneratie in enige vorm bij dier of mens mogelijk zijn, zo stellen de onderzoekers, dan is dit slechts een eerste stap.