Philadelphia, Pennsylvania (VS) – Observaties in een ander sterrenstelsel tonen dat onze Zon in zijn jonge jaren meer exotische isotopen kon maken dan aangenomen.
Voorheen dachten wetenschappers dat de Zon niet in staat was isotopen als aluminium-26 en calcium-41 te produceren. De zonnevlammen moeten voor de creatie van deze exotische atomen honderdduizenden malen krachtiger zijn dan nu. De isotopen zijn onder andere aanwezig in oude meteorieten. Een isotoop is een atoom dat meer neutronen heeft dan gebruikelijk. Deuterium bijvoorbeeld, is een isotoop van waterstof en heeft twee neutronen in de kern in plaats van één. Omdat deze deeltjes toch in onze omgeving voorkomen, gingen wetenschappers ervan uit dat ze afkomstig zijn van een exploderende ster niet ver van ons vandaan.
In het Chandra X-ray Observatory bekeken astrofysici van Penn State University de vorming van nieuwe zonnestelsels. Bij grote energie-uitbarstingen in de jonge sterren – vergelijkbaar met de Zon in zijn jonge jaren – kwam vele malen meer energie vrij dan aangenomen. De zonnevlammen van deze jonge sterren kunnen daarom wel de exotische isotopen produceren. Dit suggereert dat de isotopen in ons zonnestelsel ook hier gecreëerd zijn. Deze nieuwe gegevens zwengelen het debat over de oorsprong van radioactieve stoffen op Aarde aan. De kans is groot dat deze ook vrijkwamen bij de vorming van de Zon, vijf miljard jaar geleden.
Marijn Sandtke
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |