Een nieuwe techniek maakt zweetporiën in een vingerafdruk beter zichtbaar. Een gedeelte van een vingerafdruk voldoet daardoor mogelijk al als bewijsmateriaal.
Een team van Koreaanse wetenschappers heeft een materiaal ontwikkeld om zweetporiën van vingerafdrukken in kaart te brengen. Mogelijk kunnen forensisch onderzoekers de nieuwe techniek toepassen om unieke poriepatronen te vinden in gedeeltelijke vingerafdrukken die daardoor kunnen dienen als bewijsmateriaal. De bevindingen verschijnen deze week in het vakblad Nature Communications.
Met de nieuwe techniek zijn twintig tot dertig poriën voldoende om te bepalen of een vingerafdruk afkomstig is van een verdachte. Dat kan omdat een vinger enorm veel zweetporiën bevat die net als een lijnpatroon uniek zijn. De Koreaanse wetenschappers testten de theorie door papier te coaten met een fluorescerende stof en vingerafdrukken hierop achter te laten. Binnen enkele microseconden ontstond er een rood vingerafdrukpatroon op het papier. De wetenschappers bekeken de vingerafdruk onder een fluorescentiemicroscoop waarop een patroon van poriën zichtbaar was. Computers kunnen de rode fluorescente kleur analyseren en zo automatisch verschillende vingerafdrukken vergelijken. Poriepatronen worden zelfs onder een hoge luchtvochtigheid met de nieuwe techniek zichtbaar.
Uniek patroon in vingerafdruk
Iedereen heeft een uniek lijnenpatroon op zijn vingertoppen. Die blijven achter als vingerafdruk doordat zweetcomponenten (vetten, water, zouten, etc.) blijven plakken op een ondergrond na aanraking. Forensisch onderzoekers gebruiken vingerafdrukken al tientallen jaren om vast te stellen of een verdachte aanwezig was op een locatie. Niet altijd is een vingerafdruk bruikbaar. Een gedeeltelijke vingerafdruk bevat vaak te weinig referentiepunten in het lijnenpatroon om een persoon te kunnen identificeren. De onderzoekers denken dat de nieuwe techniek de vingerafdrukmethode enorm zal verbeteren.
Wanneer forensisch onderzoekers de nieuwe techniek kunnen gebruiken is nog niet bekend. ‘Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de nieuwe techniek’, stelt Marcel de Puit, vingersporenanalist van Nederlands Forensisch Instituut. Hij wijst er op dat het Koreaanse team geen vingerafdrukken mat die waren achtergelaten op een ondergrond, maar direct een vingerafdruk afnam van een vinger. Volgens hem worden vingerafdrukken op een plaats delict niet altijd op de zelfde manier achtergelaten als in het experiment. ‘De druk waarmee iemand een vingerafdruk achterlaat beïnvloedt de grootte van de zweetporiën. Die variatie in grootte wisselt te erg om zweetporiën te gebruiken als bewijsmateriaal,’ zegt De Puit. Wel denkt hij dat de nieuwe techniek als basis kan dienen om andere unieke patronen in vingerafdrukken te meten. De techniek kan mogelijk andere stofjes zoals aminozuren en eiwitten zichtbaar maken. Vingerafdrukken bevatten namelijk verschillende aminozuren en eiwitten die voor ieder mens uniek zijn.
Bekijk hieronder hoe zweetporiën fluorescent in kaart worden gebracht:
Lees Verder: