Vanaf onze geboorte hebben we een pakket genen waar we het ons leven lang mee moeten doen. De een heeft aanleg om topsporter te worden, de ander helaas voor overgewicht. Of staan onze genetische eigenschappen niet zo in marmer gebeiteld als we dachten? De huidige wetenschap leert ons dat niet alleen onze genen ons leven bepalen, maar dat ons leven ook invloed heeft op onze genen.
Dit idee is onderwerp van studie binnen de epigenetica, een relatief nieuw veld van wetenschap dat onderzoekt hoe genetische eigenschappen binnen een generatie kunnen veranderen en zelfs aan de volgende generatie worden doorgegeven. Dit druist in tegen wat we op school zo stellig geleerd kregen: dat ons genetische lot vaststaat bij de geboorte.
Arts en schrijver Sharon Moalem laat zien dat het menselijk genoom oneindig veel veranderlijker en fascinerender is dan je biologieleraar destijds dacht. Hij maakt de epigenetica begrijpelijk aan de hand van levendige verhalen, soms alledaags en soms juist heel bijzonder.
Moalem vervlecht geneeskunde, genetica, geschiedenis en biologie. Zo vertelt hij over hoe een geneticus werkt – niet zo veel met naalden en DNA-monsters als we denken – en beschrijft bijzondere genetische ziekten vanuit zijn ervaring als arts. En hoe gezichten verraden wat voor genen iemand in huis heeft, en hoe de legendarische Finse langlaufer Eero Mäntyranta dankzij een genetische afwijking zeven medailles op de olympische spelen won. Met Mijn genen en ik verandert Moalem zo onze kijk op de traditionele genetica.
Mijn genen en ik
Sharon Moalem
De Bezige Bij
€ 24,90
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: