Heleen Ekker interviewt in Gevoelstemperatuur weerpresentatoren over hun klimaatzorgen.

Ook al wordt het een dag vol regen, kou en wind, de brenger van het weerbericht lijkt altijd goedgemutst. Die vrolijkheid verdwijnt echter als sneeuw voor de zon zodra ze niet het weer van morgen, maar het weer van de komende decennia voorspellen.In het boek Gevoelstemperatuur interviewt NOS Journaal-redacteur Heleen Ekker vier weerpresentatoren die de noodklok luiden wat betreft klimaatverandering. Hun zorgen komen voort uit de meetgegevens die ze elke dag onder ogen krijgen. Niet alleen Peter Kuipers Munneke, klimaatonderzoeker en zelfverklaard ‘getallenfetisjist’, maar ook Gerrit Hiemstra, Willemijn Hoebert en Marco Verhoef bestuderen de weercijfers al jarenlang met de blik van een wetenschapper. Hiemstra pleit zelfs voor afschaffing van de term ‘gevoelstemperatuur’, omdat gevoel een slechte raadgever is.

Gevoelstemperatuur
Heleen Ekker
Singel Uitgeverijen
€ 18,99
Bestel in onze webshop

De presentatoren pleiten voor ingrijpende maatregelen, zoals de invoering van een CO2-belasting voor zowel consumenten als de industrie. Ook roepen ze iedereen op om bepaalde keuzes te maken die gunstig zijn voor het klimaat. Minder vliegen bijvoorbeeld, of minder vlees eten. Zelf geven ze het goede voorbeeld: zo wil Hiemstra zijn huis klimaatneutraal maken en heeft Hoebert zelfs een huis dat meer energie oplevert dan het verbruikt.

Ondanks hun feitelijke onderbouwing en persoonlijke betrokkenheid blijft het de vraag of de weermensen het grote publiek zullen overtuigen. Niet iedereen heeft immers de middelen om zijn huis volledig te verbouwen. En ook bij minder ingrijpende beslissingen zoals vliegen of vlees eten geeft gemakzucht vaak de doorslag. Bovendien krijgen zelfs NOS-presentatoren wantrouwende reacties als: je kunt het weer van volgende week niet eens voorspellen, laat staan het weer van 2050.

Maar of hun boodschap wel of niet overkomt, het is goed dat de weerpresentatoren hun verantwoordelijkheid richting het publiek nemen. Nietsdoen is geen optie, nu het water ons figuurlijk en straks ook letterlijk aan de lippen staat.

De woonwijk Stad van de Zon in Heerhugowaard is energieneutraal. Beeld: David Rozing
De woonwijk Stad van de Zon in Heerhugowaard is energieneutraal. Beeld: David Rozing